Sohbet Girişi


FARKLI SÜRÜM İLE BAĞLAN

Köken bilimi | Yoncam.Net


Köken bilimi[değiştir | kaynağı değiştir]
Ana madde: Osmanlı İmparatorluğu’nun isimleri
Osmanlı İmparatorluğu, henüz beylik döneminde iken Âl-i Osman (Arapça: آل عثمان‎; Āl-e Uṯmān) olarak adlandırılmıştır.[20] Âl-i Osman, Osmanlı Devleti’nin kurucusu kabul edilen “Osman’ın soyu” anlamına gelmektedir. Osman ismi; orijinine göre Otman, Otoman veya Utman olarak da söylenir. Türk ve Altay halk kültüründe, “ocağın, ev ateşinin devamlılığını sağlayan küçük oğul” manasını taşımaktadır.[21]

Beylikten devlet olgunluğuna geçildikten sonra, genellikle Osmanlı Türkçesi Devlet-i ʿAliyye-yi ʿOsmâniyye ([دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه] veya alternatif olarak Osmanlı Devleti [عثمانلى دولتى]) olarak anılmıştır.[15] Bu ismin yanı sıra “Devlet-i Ebed-Müddet” (Ebedi Devlet), “Memâlik-i Mahrûse” (Korunmuş Memleket) isimleri de kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminde yürürlüğe giren Latin asıllı Türk alfabesi ile birlikte Osmanlı Devleti veya Osmanlı İmparatorluğu olarak anılmıştır.

19. yüzyıldan önceki İngilizce kaynaklarda ise Osmanlı Devleti çoğunlukla Türkiye (İngilizce: Turkey) ya da Türk İmparatorluğu (İngilizce: Turkish Empire) adıyla anılır.[22] Günümüzde modern Türkiye için de Türkiye (İngilizce: Turkey) kullanımının yaygın olmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti (İngilizce: Republic of Turkey) kullanımıyla, Osmanlı İmparatorluğu dönemi ile Cumhuriyet dönemi birbirinden ayrılır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]



Bir cevap bırakın.